Bert Smallenbroek

Lina Maarhuis


"Van postbode tot Kynoloog"


1985 aan het werk als postbode. Vanaf dat moment word ik vaak geconfronteerd met honden! Op de fiets of met de auto, binnen of buiten de bebouwde kom, vele voorspelbare en onvoorspelbare situaties maken dat er een rijke ervaring is ontstaan in de omgang met honden. Hoe kun je vlot en goed je werk doen en ook nog even snel op de juiste manier op de hond reageren waarvan je vaak niet wist hoe die zou gaan reageren. Na 2 à 3 incidenten, met gelukkig weinig schade, heb je ervaren dat op een hond aflopen en hem proberen aan te halen niet handig is. Niet elke hond is leuk en aardig. En toen? Bij elk contact met een hond kijken naar zijn houding, dan de situatie inschatten, vervolgens een houding aannemen, en kijken wat de reactie van de hond zou zijn.
Zag ik gewenst gedrag bij de hond dan was de volgende stap mijn gedrag verbeteren, met als bedoeling gedragsverbetering bij de hond. Leverde mijn houding een dreigende situatie op dan was het nadenken hoe ik dit kon veranderen.

Sinds januari 1993 heb ik samen met mijn vriendin "Lina Maarhuis" honden. Samen met onze Jack Russel "Chef" volgde ik een training bij "Hondensportvereniging Slochterbosch". Zomer 1993 de tweede Jack Russel "Dino" komt onze roedel aanvullen. Hij gaat samen met Lina mee op cursus. Binnen de vereniging begin ik om mensen te helpen met trainen of het oplossen van probleemgedrag. Samen volgen wij onze eerste instructeurscursus en gaan helpen met lesgeven.


Eind 1999 overlijdt "Chef" aan de gevolgen van een levertumor. 


In maart 2000 komt een Jack Russel pup "Enzo" ons leven verrijken. Voorjaar 2000 is ook het jaar dat wij samen met een nieuw bestuur de trainingen verzorgen. Omdat aanmeldingen bij ons binnen komen is al snel duidelijk waarom mensen bellen, pup, volwassen hond, herplaatser, onderhouden van training, gedrag verbeteren of probleemgedrag. Cursus of privelles? In de meeste gevallen vind probleemgedrag plaats in en rond uw huis of tijdens de dagelijkse wandeling. Dit is het moment dat ik start met het geven van priveles.

Voorjaar 2005, ik krijg te horen dat het werk als postbode gaat verdwijnen. Dus aan de studie,
van mijn hobby werk maken. 1 januari 2007 start van mijn eigen bedrijf "Kynologie Kolham" en werken als postbode wordt een parttime baan. 

|
Mei 2009, ik zet een punt achter mijn werk als postbode en verlaat samen met Lina de honden-sportvereniging. Vervolgens wordt in juni "Kynologie Kolham" mijn hobby, passie en werk.

In april 2008 nemen wij na bijna 15 jaar trouwe dienst afscheid van "Dino". "Opa" zoals hij de laatste jaren werd genoemd. Hij ging de laatste
3 weken fysiek erg hard achteruit. Hij heeft ons veel geleerd als het gaat om hondengedrag.
Hij liet ons ervaren dat elke leeftijd een mooie tijd is.

23 oktober 2013.
Na een terug lopende gezondheid hebben wij na 13½ jaar hardwerken afscheid moeten nemen van onze "Enzo"


Augustus 2008
We halen een mechelse herder
genaamd "Famke"
Zij word afgericht als zoekhond.
Het zoeken of onderscheiden van menselijkegeuren b.v. een spoor,
slachtoffers of voorwerpen. 
Oktober 2011
"Guust" komt bij ons in huis,
hij is een kruising tussen een
hollandse en mechelse herder.
Guust wordt net als Famke
opgeleidt tot zoekhond.


2018 - Kynologie Kolham - Alle rechten voorbehouden.